Pardubice, 22. února 2017 – Slavnostním vyhlášením výsledky skončil v pořadí VII. ročník výtvarné soutěže Zdravá a nemocná příroda Pardubického kraje. Soutěžní práce od dětí a mládeže všech věkových kategorií pořadatelům přicházely už v loňském roce a porotci nakonec museli volit vítěze z více než patnácti set obrázků. V nejstarší kategorii opět bodovaly stálice z gymnázia v Holicích, jejichž jména se ve výsledkových listinách objevují už od roku 2011.

Řeč je o kategorii středoškoláků, tedy mládeže nad 15 let. Porota totiž z deseti finalistů vybrala vítěznou trojici a všichni jsou shodou okolností právě z holického gymnázia. První místo patří Michaele Hatlové, která do soutěže poslala kresbu v přírodě téměř vyhynulého rysa. Druhá umístěná Nataly Schöttingerová si naopak zvolila téma letectví a uspěla se svým „Bleriotem nad krajinou“. A třetí Zdeněk Doležal se zaměřil na železniční dopravu a jejího průkopníka Jana Pernera. Všichni tři naplno využili možná podtémata soutěže. V rámci ztvárnění kontrastu mezi zdravou a nemocnou přírodou se totiž mohli vydat i prostřednictvím dopravních prostředků a jejich vlivu na životní prostředí.

V kategorii o něco mladší, tedy dětí ve věku 11 – 15 let, zvítězila Klára Mrvová z Gymnázia v Jevíčku. Její pojetí lokomotivy, resp. vývoj od parního stroje až po současné moderní vozy, oslovilo i hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického, který se rozhodl Kláře udělit zvláštní cenu hejtmana. „Jako železničního nadšence mne obrázek oslovil hned na první pohled, a to především dokonalým stínováním i těch nejjemnějších prvků, ale také propojením parní lokomotivy s moderní soupravou. Klára má určitě velký talent a skvělé nápady, a proto jsem se rozhodl zvláštní cenu udělit. Jsem přesvědčený, že si ji rozhodně zaslouží,“ řekl hejtman Martin Netolický. Druhé a třetí místo v této kategorii porota udělila žákyním Základní školy v Ronově nad Doubravou Lucii Bromové a Nikoletě Ciobanu. A právě základní škola v Ronově je dalším premiantem v soutěži. Z deseti finalistů totiž hned sedm chodí právě do této školy.

Mezi žáky prvního stupně základních škol, tedy dětí ve věku 7 – 10 let, zvítězil Adam Papoušek z pardubické školy Josefa Ressela. A právě Pardubice jej inspirovali při volbě tématu – auta pod Zelenou bránou. Za ním se umístily Gabriela Mikulášová a Johana Halamková.

V kategorii nejmladších, tedy dětí z mateřských škol, se zrodil i jeden příběh. Vítězka Charlottka Valešová z Mateřské školy Větrná ve Svitavách totiž svůj obrázek dokončila i přesto, že byla nemocná. Ve školce stihla nakreslit jen kontury svého obrázku, poté onemocněla. Protože ale obrázek smutných a veselých dětí chtěla domalovat, přesvědčila svou maminku, aby ji do školky odvezla a ona mohla své dílo dokončit. Za Charlottkou se umístila Gabriela Rybenská a třetí místo podle hodnocení poroty získala Eliška Čapová.

V porotě zasedli hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, jeho náměstek Michal Kortyš, zástupci partnerů soutěže, ale také umělci – například ředitel Východočeského divadla Petr Dohnal, akademický malíř František Zálabský či fotograf Tomáš Kubelka. „Když jsem viděl některé ty obrázky, říkal jsem, jestli by ty děti neměly spíše porotcovat ony mě. Jsem potěšen, že se děti takto vydávají samy ze sebe a tvoří tak nádherná dílka,“ svěřil své pocity po hodnocení obrázků Tomáš Kubelka.

O vítězích ale rozhodovala také veřejnost. Díky hlasování na webových stránkách soutěže si své odměny za první místo odvezli i Zoja Dosedělová (MŠ Závodu Míru Pardubice) v kategorii nejmladších, Daniel Kosáček (ZŠ Perálec) v kategorii 7 – 10 let, Tereza Daruová (ZŠ Ronov nad Doubravou) v kategorii 11 – 15 let a Nataly Schöttingerová (Gymnázium Holice) v kategorii středoškoláků.

Nynější náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu a dřívější starosta kulturního města Litomyšl Michal Kortyš ocenil krásu soutěžních obrázků. „Jsem mile překvapen, jak se dětem povedlo vystihnout zadaná témata. Sice je tu více obrázků s nezdravou přírodou, ale na nás všech je, abychom toto podstatně změnili. Už se těším na další, v pořadí už osmý ročník,“ komentoval soutěž Michal Kortyš, který spolu s radním Pardubického kraje zodpovědným za životní prostředí Václavem Kroutilem slavnostně zahájil další ročník soutěže, tentokrát s rokem 2017. „Osobně jsme u této soutěže už od samého začátku. Příroda je v rukou mladé generace, to ona nás dospělé učí vážit si přírody. Děkuju všem dětem a posílám jim symbolické srdce,“ vyjádřil své poděkování radní Václav Kroutil.

Více informací bude zveřejněno na stránkách www.pomahameprirode.cz

Vítězové podle poroty

 

Vítězové podle internetové hlasování

pce-kraj sus pce EKOKOM2 cd screenlogo
V1_text_barevne CRo-Pardubice_104.7-Z-RGB

rrapk


logo LDN
     tonda obal logo    pce-denik    

Na webu používáme soubory cookies.

Tyto soubory a informace se naše společnost snaží využívat za účelem vylepšování a rozvoje služeb, které zde nabízíme a poskytujeme. Využití souborů cookies umožňuje zlepšovat pro Vás lepší uživatelnost webových stránek a zpříjemňuje jejich použití.

Souhlasím