Pardubice, 6. února 2018 – Výtvarná soutěž ZDRAVÁ A NEMOCNÁ PŘÍRODA PARDUBICKÉHO KRAJE je díky velkému zájmu dětí největší soutěží svého druhu. V roce 2017 v ní mladí výtvarníci soutěžili už po osmé a právě dnes se dozvěděli jména vítězů. Z Pardubic si perníkové medaile a hodnotné ceny odvezly děti ve čtyřech věkových kategoriích. Udělena byla i jedna zvláštní cena – Cena hejtmana Pardubického kraje.

 

 

Výtvarná soutěž ZDRAVÁ A NEMOCNÁ PŘÍRODA PARDUBICKÉHO KRAJE je určena dětem od mateřských škol až po středoškolskou mládež. Jejich úkolem je výtvarně ztvárnit kontrast mezi zdravou a nemocnou přírodou. Někdo k tomu volí třeba pastelky, jiný sáhne po nůžkách a lepidlu, jiní zakomponují i přírodní materiály, nebo naopak odpadky. Porotci tak hodnotili nejen výtvarné zpracování, ale také nápad a kreativitu. Soutěžící vybírali z několika podtémat, například zelená silnice, čisté příkopy, ekologická železnice, biokoridor, ale i témata týkající se třídění odpadů doma i ve škole nebo jak to vypadá, když se třídí či netřídí odpad.

Do soutěže děti zaslaly více než tisícovku obrázků. Z nich porota v prvním kole vybrala desítku finalistů v každé z kategorií, druhá porota už volila vítěze. V této porotě zasedli kromě představitelů Pardubického kraje také například výtvarník Jiří Lammel, fotograf a nositel řady ocenění Tomáš Kubelka, herec Východočeského divadla Ladislav Špiner, populární kněz Zbigniew Czendlik a celá řada dalších osobností.

Jedním z hlavních partnerů soutěže byla i Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM a.s., která se mimo jiné věnuje také vzdělávacím programům zaměřeným na zvýšení povědomí o správném třídění a recyklaci odpadů. „Environmentální vzdělávání jak dětí, tak ale i dospělých, je pro nás důležité. To byl jeden z důvodů, proč jsme se do výtvarné soutěže Zdravá a nemocná příroda Pardubického kraje zapojili a proč jsme jako jedno z témat navrhli i třídění odpadů. Je to vlastně provázání s dalším naším projektem Tonda obal realizovaný na školách, který už od útlého věku vede děti ke správným návykům v třídění odpadů. A jak už tu bylo řečeno, děti pak učí dělat správné věci i nás dospělé,“ komentuje zapojení EKO-KOMu do soutěže regionální manažer pro Pardubický kraj Stanislav Dokoupil.

Hejtmanská cena

Projekt podporuje i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, jehož „Hejtmanskou cenu“ si z aktuálního ročníku odváží celý kolektiv mateřské školy „Děvčátka Momo Slatiňany“. Děti pracovaly na velkoplošném obrázku s názvem Biokoridor a použily k tomu různorodé výtvarné techniky. „Výtvarnou soutěž Zdravá a nemocná příroda Pardubického kraje podporuju v podstatě už od jejího prvopočátku. Je zajímavé sledovat, jak se děti na přírodu kolem nás dívají. Vidí věci, které nám dospělákům často unikají,“ říká k soutěži hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Kromě hejtmana přijali záštitu nad soutěží také náměstek hejtmana Michal Kortyš či radní Pardubického kraje Václav Kroutil. „Jsme jediný kraj, kde učíme ekologii i prostřednictvím výtvarného umění. A každý rok se nás tu schází víc a víc, a za to děkuji,“ dodává Václav Kroutil. Michal Kortyš ocenil nejen soutěž samotnou, ale také ceny, které děti vyhrály. „Vidím tu perníkové medaile, ty bych s chutí snědl. A je to na mém bříšku vidět,“ pobavil děti náměstek hejtmana.

Kategorie do 6 let

Svůj pohled na přírodu představily i děti z mateřských škol. V kategorii do 6 let věku zvítězil hned kvartet děvčat z Mateřské školy Horní Jelení. Lucie Zajačiková, Nela Chotěnovská, Lucie Kušičková a Zuzana Kopecká si se svým dílem opravdu „pohrály“ a zapojily do svého obrázku 3D prvky. Druhé místo patří Tereze Rejmanové, která aktuálně tráví čas v Léčebném ústavu v Košumberku, a bronz si odvážejí děti z Mateřské školy Koníček za své koláže z barevného papíru.

Kategorie 7 – 10 let

V kategorii žáků prvního stupně základních škol, tedy ve věku 7 – 10 let, putují hned dvě ceny do Základní umělecké školy ve Svitavách. Vítězkou této kategorie se stala Denisa Burešová za obrázek potoka vyvedený temperovými barvami. Stejnou techniku použila i stříbrná Klára Veverová, která se naopak zaměřila na zimní krajinu. Třetí místo patří Pavlu Medekovi z Dětského domova se školou v Chrudimi, který na rozdíl od děvčat zvolil pastelky.

Kategorie 11 – 15 let

V kategorii 11 – 15 let bodovalo Gymnázium Josefa Ressela v Chrudimi. Porota první místo udělila Vojtěchu Blažkovi, který si pro srovnání zdravé a nemocné přírodu zvolil motiv motýla a noční můry. Druhé místo patří Justýně Koubové, také z chrudimského gymnázia, za variaci země a měsíce. Na bronzové příčce skončil Martin Brynych ze Základní školy Ronov nad Doubravou za svůj „svět v žárovce“.

Kategorie 15+

V kategorii nejstarších výtvarníků, tedy středoškolské mládeže, ceny za třetí místo putovaly do Gymnázia Emila Holuba v Holicích, konkrétně pro stálici v této soutěži Michaele Hatlové, která tentokrát zvolila pastelky a motiv dívky fotografující osamocenou květinu. Druhé místo patří držitelce loňské hejtmanské ceny Kláře Mrvové z Gymnázia v Jevíčku. Zlato získala Adéla Neubauerová ze Střední průmyslové školy elektrotechnické v Pardubicích.

 

Internetové hlasování

Kromě poroty o svém vítězi rozhodovala také veřejnost v internetovém hlasování na stránkách soutěže www.pomahameprirode.cz. Hlasující se s porotou shodli na vítězi ve třetí kategorii, tedy na Vojtěchu Blažkovi z Chrudimi. V kategorii nejmladších dětí ale lidé zvolili Lukáše Kozla, který už šest měsíců tráví v Léčebném ústavu v Košumberku. V kategorii 7 – 10 let veřejnost nejvíce zaujal obrázek Matyáše Albrechta ze Základní a mateřské školy v Perálci, v kategorii středoškoláků bodovala Adéla Zadinová ze Střední průmyslové školy elektrotechnické v Pardubicích.

Nový ročník

Je už tradicí, že současně s vyhlášením výsledků aktuálního ročníku soutěže začíná ročník nový. Ten v pořadí devátý slavnostně zahájili představitelé Pardubického kraje. Ve školách a školkách, ale také při různých akcích mohou už teď vznikat nová díla ztvárňující rozdíl mezi zdravou a nemocnou přírodou…


pce-kraj sus pce EKOKOM2 cd screenlogo
V1_text_barevne CRo-Pardubice_104.7-Z-RGB

rrapk


logo LDN
     tonda obal logo    pce-denik    

Na webu používáme soubory cookies.

Tyto soubory a informace se naše společnost snaží využívat za účelem vylepšování a rozvoje služeb, které zde nabízíme a poskytujeme. Využití souborů cookies umožňuje zlepšovat pro Vás lepší uživatelnost webových stránek a zpříjemňuje jejich použití.

Souhlasím