Pardubice, 8. února 2016 – Celkem 1560 soutěžních obrázků, ale jen osm vítězů. Takový byl 6. ročník největšího výtvarného projektu v České republice - Zdravá a nemocná příroda Pardubického kraje. Pro porotu bylo náročné z tolika úžasných prací dětí a studentů vybrat ty nejlepší a ocenit je za jejich snahu, výtvarné cítění i pohled na svět. Mezi oceněnými se objevila jména známá, ale i jména nováčků soutěže.

Šestý ročník soutěže je datován rokem 2015. Právě v tomto roce děti kreslily obrázky ztvárňující kontrast mezi zdravou a nemocnou přírodou. Pak už byla řada na porotě, která hodnotila soutěžní práce ve dvou kolech, a také na veřejnosti. Ta mohla o svém vítězi hlasovat prostřednictvím webu soutěže. Vybírat mohli ve čtyřech věkových kategoriích – od dětí z mateřských škol až po středoškoláky. „Jako každý rok pořadatelé pro soutěžící připravili i různá podtémata, která mohla některým dětem napovědět, kudy se ubírat. Namátkou škola v přírodě, zelená silnice, mosty pro zvířátka nebo třeba ekologická železnice, která pro tu nejmenší kategorii dostala název „mašinka Tom“. Sešla se řada úžasných prací a porota to letos opravdu neměla jednoduché,“ řekl Jaromír Dušek, náměstek hejtmana Pardubického kraje, který nad projektem převzal záštitu společně s hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým.

Nejobsazenější byla kategorie 6-10 let, tedy první stupeň základní školy. V ní se sešlo téměř 450 soutěžních obrázků. Děti mohly zvolit jakoukoli výtvarnou techniku. Kromě pastelek nejčastěji používaly vodové barvy, někteří zapojili i koláže nebo kresbu uhlem. Objevilo se také několik linorytů a v nejstarší kategorii i fotografie. Zpracování, které získalo zvláštní „Hejtmanskou cenu“, bylo vskutku neobvyklé. „Děti z mateřské školy v Sezemicích nakreslily motiv zapadajícího slunce. To samo o sobě není ničím výjimečné. Obrázek však namalovaly vlastními prsty s pomocí jedlých barev, které si s pomocí učitelek samy uvařily. Dobrý nápad a kreativita se musí ocenit,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že sezemické děti recept na barvy poslaly pořadatelům soutěže. Do motivu zapadajícího slunce děti později namalovaly motiv stromu. Na otázku, co je na malování nejvíc bavilo, odpovídaly děti různě. Ale v jednom se shodovaly: „Nejvíc nás bavilo, že jsme vyhrály…“

Udělena byla i jedna zvláštní cena – za ojedinělou sérii fotografií si odnesl student jevíčského gymnázia Jaromír Koudelka. Ten se fotografování věnuje už sedm let.

Soutěžní práce hodnotila odborná porota, v níž se objevili například akademický malíř František Zálabský, někdejší ředitel pražského Muzea Kampa a výtvarník Jiří Lammel, malíř Ondřej Kmošek nebo fotograf a držitel řady ocenění Tomáš Kubelka. „Byla to velká pocitovka, cítil jsem se mile a osvěžen těmi dětskými pracemi. Volbou porotce jsem se spíše přichyloval k dílům prezentujícím vlastní názor, pohled  a přístup, protože z některých prací nadmíru hovořila dikce pedagogů. V kontrastu zdravé a nemocné přírody jsem si cenil rovněž poselství naděje. Optika optimismu je dle mého soudu právě tím zdravým pohledem, obzvláště pak u dětí,“ popsal svůj přístup k hodnocení Tomáš Kubelka.

Radní Pardubického kraje Václav Kroutil z pozice člena rady zodpovědného za životní prostředí naopak hledá prvky ekologie. „Soutěž spojuje nejen výtvarné nadání dětí, ale zároveň se je snaží naučit dívat se na svět i pohledem ochrany životního prostředí. A je zajímavé, jakých „neduhů“ v přírodě si děti všímají,“ dodal Václav Kroutil, který ocenil i zařazení tématu správného třídění odpadů. „Pardubický kraj je už několik let v čele regionů v rámci množství vytříděného odpadu, je vidět, že i nejmladší generace si důležitost separace uvědomuje. Určitě je to díky spolupráci se společností EKO-KOM, ale i díky ekologické výchově ve školách a díky projektům, jako je Zdravá a nemocná příroda Pardubického kraje.“

Současně se slavnostním vyhlášením výsledků 6. ročníku soutěže byl spuštěn ročník další, s pořadovým „šťastným“ číslem sedm. Veškeré informace o něm budou v brzké době zveřejněny na stránkách www.pomahameprirode.cz


pce-kraj sus pce EKOKOM2 cd screenlogo
V1_text_barevne CRo-Pardubice_104.7-Z-RGB

rrapk


logo LDN
     tonda obal logo    pce-denik    

Na webu používáme soubory cookies.

Tyto soubory a informace se naše společnost snaží využívat za účelem vylepšování a rozvoje služeb, které zde nabízíme a poskytujeme. Využití souborů cookies umožňuje zlepšovat pro Vás lepší uživatelnost webových stránek a zpříjemňuje jejich použití.

Souhlasím